Culemborgse Mannen – De mix van historie en bedrijvigheid

Nee, hij is geen geboren en getogen inwoner van Culemborg. Maar de inzet van Raijmond Rison is er niet minder om. Eén van zijn speerpunten: via het Collectief Centrum Culemborg het eeuwenoude centrum van de stad levendig en bruisend houden.

Een liefhebber van historie, dat is Raijmond Rison voor honderd procent. Niet voor niets ademt zijn herenmodezaak Culemborgse Mannen de sfeer van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Daarmee sluit hij aan op de uitstraling van de binnenstad, waar zijn winkel te vinden is. “Als je door de straten van het centrum loopt, volg je dezelfde route als honderden jaren geleden. Doe je ogen een beetje dicht en je bent weer in de Middeleeuwen. Hoor om vijf voor tien’s avonds de Papklok slaan, vroeger een signaal om snel nog de stad in of uit te gaan voor de stadspoorten dichtgingen. Hier kun je de geschiedenis van heel dichtbij ervaren.”

Maar die genegenheid voor het verleden staat bij hem niet los van een open blik voor het heden en de toekomst. Als voorzitter van de stichting Open Monumentendag Culemborg koestert hij de vele monumenten die Culemborg rijk is, hij wil echter de binnenstad niet laten verworden tot een soort openluchtmuseum waar de tijd letterlijk stil staat, integendeel daar wil hij verre van blijven. “Het is juist van groot belang dat de oude binnenstad net als destijds gebruikt wordt voor bedrijvigheid, dat het plein hier vol is met mensen. Anders ziet het er wel mooi uit, maar mis je de levendigheid, plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Daarom zet hij zich via het Collectief Centrum Culemborg in om het winkel- en uitgaanshart van de stad op de kaart te zetten. Culemborg Gastvrijstad, dat is de vanuit het collectief geïntroduceerde omschrijving om dat uit te stralen. Als mooie link naar het verleden heeft hij het Gilde als creatieve samenwerkingsvorm tussen de ondernemers geïnitieerd. “Ik geloof heilig in samen, het met elkaar de binnenstad sterker maken. Daarvoor heb je alle ondernemers nodig. Juist het collectief maakt Culemborg als winkel-en uitgaansstad zo aantrekkelijk.”

Natuurlijk realiseert hij zich dat Culemborg geen Utrecht of Amsterdam is. Maar dat is wat Raijmond betreft meteen ook de kracht van de Gelderse stad. “Culemborg is stad en dorp tegelijk. De kleinschaligheid, het elkaar kennen, het vertrouwen dat er nog is, maar tegelijkertijd het stadse karakter; dat maakt onze stad zo aantrekkelijk. We hebben hier een prachtig plein waar alles samenkomt, waar we gastvrijheid met winkels, horeca en cultuur in de praktijk brengen. Daar zet ik me graag met veel liefde voor in.”